Eens in de zoveel tijd moet de cv vervangen worden. Dit is veiliger, maar zorgt er ook voor dat jij er zeker van kunt zijn dat er warm water beschikbaar is en de verwarming gewoon aan kan. De verwarming is dan misschien niet nodig in de zomer, maar je zal altijd zien dat de cv kapot gaat midden in de winter. Voorkomen is hierbij de beste optie, en dus doe je er goed aan op tijd een nieuwe cv te laten installeren.
Hoe werkt zo’n installatie?
Een cv installeren is niet makkelijk, het is dan ook zeker aan te raden dit door iemand te laten doen die hier ervaring en kennis mee heeft. Een gecertificeerde installateur weet namelijk precies wat hij doet. Zo voorkom je dat de cv het naderhand nog steeds niet doet, en jij nog steeds niet normaal kunt douchen.
Een nieuwe cv laten installeren is niet iets dat binnen vijf minuten geregeld is. Daarnaast kost het je ook nog behoorlijk wat, maar je hebt toch echt een cv nodig. Een cv gaat ongeveer 15 jaar mee, dus weet jij dat jouw cv er nu 13 jaar hangt, dan kun je er vanuit gaan dat deze binnen korte tijd vervangen moet worden.
De aanschaf van een nieuwer model is prijzig, maar dit zorgt er wel voor dat je oude ketel, die veel energie slurpt, vervangen wordt voor een efficiënte versie. En doordat de energiekosten nu ook lager zullen zijn, verdient de cv zich vanzelf weer terug.
Wat zijn de stappen voor het installeren?
Je wilt natuurlijk wel weten wat de installateur bij je komt doen, want dat zorgt voor rust en overzicht. Je weet precies waar je aan toe bent, wat er allemaal gebeuren moet en of jij ook nog iets moet doen. Goed om te weten is dat de installateur de oude cv verwijderd, en de nieuwe installeert. Daarnaast worden ook alle kranen onder de cv en het expansievat vervangen. Het inregelen en afstellen van de nieuwe cv wordt nog weleens overgeslagen, dus let er goed op dat dit wel gebeurt.
De veiligheid bij het installeren
Uiteraard weet een installateur wat hij aan het doen is, dus dat dit veilig gebeurt daar mag je zeker van zijn. Wel is het misschien verstandig direct een veiligheidsinspectie uit te laten voeren. Je wilt namelijk voorkomen dat het gas onvolledig verbrand wordt, want hierdoor kan er koolmonoxide ontstaan. Op het moment dat dit in je woning vrijkomt omdat er te weinig zuurstof aanwezig is, is dit een zeer gevaarlijke situatie. Deze stof is namelijk heel erg giftig en kan zelfs een dodelijke afloop hebben. Vraag dus zeker aan de installateur of hij een inspectie uit wil voeren voor je.